Post Top Ad

Sembang-sembang dengan orang muda first time bekerja berlainan kaum, Melayu, Cina dan India tentang ada tak lagi perlindungan Takaful/Insurans

Melayu - Takaful/insurans?  Tak ada. Buat apa. Nanti la bila ada duit. 
Cina - Ada Insurans. Bayar RM180.

India - Ada. RM200/bulan
Aku agak sedikit sedih dengan tahap pemikiran anak muda Melayu tentang pentingnya untuk ada perlindungan Takaful/Insurans.

Kebanyakannya gaji RM2000 dan kebawah dan anggap takaful tu mahal dan tak mampu.

Persoalannya kenapa orang lain yang gaji lebih kurang tu ambik insurans?

Kebanyakannya anak muda selain Melayu ambik insurans sendiri lepas dia mula-mula dapat kerja.

Depa kata perkara yang paling penting bila dapat gaji sendiri adalah beli insurans untuk diri sendiri terlebih dahulu.

Sayang pada diri sendiri. Kena ada protection

Depa fikir bila ada protection, apa-apa yang jadi kat diri depa contohnya tak boleh kerja, admit wad ataupun kemalangan dah tak perlu bawak keluar duit sendiri.

Ada yang fikir bila takleh kerja, dapat elaun untuk ganti balik gaji yang hilang dek kemalangan.

Sebenarnya depa pun tak ada duit sangat pun. Sama je. Tapi bila aku buat survey, aku agak kagum dengan kesedaran tentang kepentingan insurans depa.

Kenapa orang kita takdak kesedaran macam ni?

Aku sendiri pun ada jawapan untuk soalan yang aku sendiri lontarkan. Sebab?

Sebab aku pun pernah muda, remaja dan BBNU. Masa permulaan kerjaya lah yang teringin sangat nak buat dan beli macam-macam. Baru mampu kan? Duit sendiri.

Masa tu pun aku tak fikir panjang tentang protection diri aku, apa yang nak jadi nanti kemudian hari la fikir.

Masa tu takdak lagi tanggungjawab yang nak kena pikul. Takdak lagi kesedaran tentang pentingnya untuk jaga diri sendiri.

Mak ayah kan ada? Depa boleh bantu bila kita susah nanti.

Masa tu aku pikiaq macam ni lah

Aku nak penuhkan kehendak yang bukannya satu keperluan pun. Contohnya tukar phone, berjalan sana sini. Duit banyak. Takdak hal la.

Lagipun benda tak pernah jadi lagi. Nanti baru fikir

Tapi alhamdulillah la sihat dan selamat sampai la aku ada kesedaran bila dah berkeluarga ni

Sebab pemikiran takpalah, lain kali, suka bertangguh, sempit dan seminit macamtu menyebabkan orang kita lah yang paling ramai minta bantuan sana sini. Sedih.

Tak heran la ramai orang kita yang viral minta bantuan 😖😣 sebenarnya kalau ikutkan depa ada protection mudah la

Sebagai consultant Takaful aku sedih bila tengok anak-anak muda kita yang jatuh ditimpa tangga bila dilanda musibah.

Kerja biasa2, diri sendiri tak ada Takaful/insurans, company pun tak cover medical, accident jatuh motor bukan waktu pi/balik kerja takleh claim SOCSO. Pastu?

Walaupun kerja biasa-biasa, tanggungjawab pada diri, keluarga dan komitmen kan?

Bila ditimpa musibah, takaful yang dikatakan leceh, ditangguh-tangguh dan tak penting tu jadi sebutan.

"Menyesal tak apply haritu, kalau tidak dah boleh claim"

Lepastu jadi macam mana?

Duduk la kat rumah tanggung kesakitan, gaji tak masuk. Majikan dah tak bayar gaji sbb MC panjang.

Tak boleh nak pi mana dan buat apa pun. Sakit badan sakit lagi poket.

Sekurang-kurangnya sakit badan je tapi duit masuk kan?

Malangnya orang muda kita lihat takaful/Insurans ni lebih kepada komitmen atau hutang yang tak nampak apa-apa berbanding dengan komitmen/hutang yang boleh "enjoy" seperti motor atau kereta.

Ya, takdak sapa pun boleh melihat masa depan. Kalau tidak mesti depa pulun ambik Takaful

Nak kata takaful mahal dan tak mampu, aku rasa majoriti rakyat Malaysia lani dah ada smartphone, data plan dan ada dikalangan kita langgan plan telefon yg paling unlimited sekali.

kita kalau boleh nak kekalkan gaya hidup. tapi, kebanyakkannya tak plan secara betul

kebanyakkanya hanya plan setiap tahun nak tambah gaji, nak tambah pendapatan dan dan tambah komitmen (contoh beli kereta baru, rumah dll) tapi tak pernah nak consider nak tambah perlindungan diri.

maaf cakap, anak muda melayu lagi la takmau nak sembang pasal ni.

sensitif!

berbanding dgn anak-anak muda bukan melayu, depa sangat open dalam cerita bab insurans/takaful. ada yang tak mau ambik, terus dia ambik bila kita sembang pasal perlindungan.

orang kita? nantilah. tangguh dulu.

sedar tak sedar, bila musibah berlaku semua pakat nak cari agent insurans/takaful. sebab? dh rasa susah.

rasa perit bila company tak bayar gaji lepas 2 bulan MC.
rasa susah bila gaji half je tapi komitmen kena bayar

kenapa takmau percaya ckp agent insurans/takaful awal-awal?

sebab tu sebagai Wealth Planner, saya bertanggungjawab untuk share tentang takaful dan suggest plan yang terbaik untuk anak muda kita.

janji ada plan takaful. misi saya 1 orang 1 polisi takaful

nak bajet berapa? habaq mai.. serendah RM50 pun boleh

Untuk medical card unlimited rm100k setahun, hanya rm100/bulan.

untuk plan penggantian haji, rm100 boleh dapat plan hibah setinggi rm100k

untuk plan kemalangan takaful, rm100/3 bulan. coverage 100k.

banyak lagi... hubungi saya 017-4228911 atau http://www.wasap.my/60174228911

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad