Post Top Ad


NAK MEDICAL CARD ANAK?

DALAM MASA YANG SAMA NAK MENABUNG UNTUK PENDIDIKAN ANAK?

BAJET BULANAN TERHAD?

Mai, ni dia Pelan Simpanan Pendidikan Komprehensif bersama Medical Card adalah jawapannya!

Semua dalam satu.



Pelan Pendidikan Komprehensif ni bagi coverage selama 25 tahun

Eh 25 tahun je? Kenapa tak sampai 80 tahun?
Bila cakap pasal pelan perlindungan anak, sebagai seorang ibu bapa, tanggungjawab kita terhadap anak-anak kalau boleh sehingga akhir hayat. Tu adalah harapan semua parents. Tapi hampa tau tak, tanggung jawab kita hanya terhad sampai umur depa 25 tahun je.  
Lepas je 25 tahun, depa boleh la bawak diri sendiri. Time tu dah kerja. Ada yang dah menikah pun. 😂😂 Saya sendiri pun menikah umur 26 tahun huhu

Jangan risau, anak kita akan dapat pilihan untuk teruskan pelan yang ada. So pilihan ditangan depa.

Dan kalau ikut pengalaman dan pemerhatian saya, kebanyakan orang hanya istiqamah dalam bayar sesebuah pelan perlindungan Takaful minimum selama 5 tahun.

Kalau ambik 25 tahun, kita dapat utilize kan duit ringgit kita untuk dapatkan coverage yang semaksimum mungkin. Tu penting.

Lagi pun, 25 tahun tu adalah satu tempoh masa yang panjang tau! ☺️

So, untuk sebuah pelan perlindungan dan pendidikan, cukuplah sekadar 25 tahun. 

Dari umur sekarang (let's say 3 tahun) sampai habis sekolah rendah, kemudian sekolah menengah, dan sambung ke kolej atau universiti, dah ada satu pelan perlindungan yang menyeluruh!

Manfaat Elaun Pencapaian SPM


Nama pun pelan pendidikan kan, jika anak-anak cemerlang dalam peperiksaan SPM, Zurich Takaful akan memberi "Manfaat Elaun Pencapaian SPM". 

Untuk yang berjaya dapat 5A, Zurich Takaful akan bagi RM5000.00. Kalau keputusan lagi cemerlang, dapat 8A, Zurich tambah jadi RM1,000.00

Siapa nak bagi duit ni kalau tak Zurich? Untung kalau ambik pelan Pendidikan ni. Duit elaun kecemerlangan ni akan dimasukkan ke dalam akaun bank anak kita.


Ni la penghargaan dari pihak Zurich kepada ibu bapa yang ambil pelan pendidikan untuk anak. Kalau ambik pelan takaful biasa, tak ada manfaat macam ni. 

Kita doakan semoga anak kita akan score keputusan yang cemerlang masa depa jawap peperiksaan SPM nanti. Insyaallah.

Manfaat utama, pengecualian caruman jika pembayar terkena 1/36 penyakit kritikal, Hilang Upay Keseluruhan & Kekal (TPD) ataupun Meninggal Dunia. Pelan pendidikan anak dah terjamin sehingga matang.


So, next sebagai ibu bapa kita kena sedia satu jaminan dana pendidikan anak. 


Macam mana?

Haa.. dengan pelan pendidikan Komprehensif ni, jika pembayar (ibu atau ayah) meninggal dunia, lumpuh (TPD) atau terkena 1 daripada 36 penyakit kritikal, caruman jadi FREE.
Eh, macam mana pulak boleh jadi FREE?
Sebab, manfaat asas untuk pelan ni adalah penghapusan caruman jika pembayar ditimpa musibah yg saya mention kat atas tu. 
Caruman akan jadi FREE dan pelan ni akan berjalan sehingga 25 tahun & matang.
Untuk pelan ni, manfaat ni la yang paling penting sekali. Kita tak tahu apa nak jadi pada masa depan. 

Sekurang kurangnya, kita dah merancang untuk masa depan anak jika kita pergi dulu atau dah tak sihat macam sekarang untuk bekerja lagi. 

Penting....

Manfaat Medical Card yang terbaik


Seperti pelan-pelan yang lain, pelan pendidikan anak ni lengkap dengan manfaat Kad Perubatan MEDICA2016

Medical Card ni datang sekali dgn jenis bilik 150 (twin sharing) atau 250 (single) & had rawatan tahunan sebanyak RM100,000 atau RM 150,000.

Jika anak tuan-tuan dan puan-puan kena admit wad, kami akan sediakan Guarente Letter untuk mudahkan proses admission dan anak boleh dapatkan rawatan yang baik. 

Kemudian, Zurich akan bayar elaun sebanyak RM100 sehari ikut berapa lama anak admit.

Kita bukannya nak buat keuntungan atas kesakitan anak. Tapi, kita gunakan duit elaun wad ni untuk masa depan anak. Bila dapat je duit elaun wad, simpan la di dalam ASB dsb

Clear tak?

Selain tu, jika kita tak pernah buat claim (atau anak tak pernah admit, alhamdulillah) bukannya burn macam tu je. Pelan Medical Card ni akan bagi NCB (no claim bonus) sebanyak RM100 (ikut jenis plan medical kad) dan duit tersebut akan masuk ke dalam APP 

Menarik tak?

Kalau refer kat Pilihan 1, dengan caruman RM164.00 sebulan, parents akan dapat perlindungan hayat sebanyak RM60,000. On top of that, ada dana penyakit kritikal setinggi RM50,000. Tak sikit la RM50-60k ni. Banyak

Dalam masa 18 tahun, anggaran simpanan (atau disebut Cash Value) adalah lebih kurang RM23,723.00. Dengan RM23k ni parents boleh la gunakan untuk bayar yuran dan kos sambung belajar.  Lepas dah kalau nk bayar kos belajar di Politeknik. Tak payahlah PTPTN dah 😊😊😊

Masa saya share dengan sorang parents ni tentang option 1 (RM164 sebulan), depa ada cakap rugi la ambik Takaful ni. Baik simpan dalam bank. Then, saya pun tunjuk sikit simple mathematics kat depa

1. Simpan di bank :
RM164 * 12 bulan = RM1,968
Bayaran untuk 25 tahun = RM1,968 * 25 = RM49,200
Jika simpan di bank akan dapat RM49,200 + dividen. Okay?
Ni pun kalau ibu bapa masih sihat dan panjang umur untuk menabung. Kalau disebaliknya, ada ke dapat RM49k tu? Fikir fikirkan

2. Berbanding simpan di Bank, mencarum di Takaful Pelan Pendidikan Komprihensif ni :
RM164 * 12 bulan = RM1,968 
Bayaran untuk 25 tahun = RM1,968 * 25 = RM49,200 
Apabila sampai je tempoh matang pada tahun sijil ke 25, anggaran simpanan (cash value) adalah RM 36,059 
So, kalau kira RM49,200 - RM36,059 = RM13,141 
RM13,14,1 adalah lengkap dgn cas takaful, fees & komisyen utk 25 tahun.
Kalau RM13,141 ni dibahagikan 25 tahun, caruman tahunan sebenarnya hanya RM 525.64. Kalau kira bulanan, caruman bulanan hanya RM 43.08! Sehari? RM1.40 je

Takkan la kita ibu bapa nak berkira RM1.40 untuk masa depan anak? Apa yang kita buat dengan RM1.40 sehari? Bandingkan dgn kos makan seharian kita? Untuk ayah - ayah yang merokok tu, kos rokok lagi mahal daripada caruman untuk pendidikan & kesihatan anak

Fikir-fikirkan lah

Saya rasa sangat tak rugi untuk ada satu pelan takaful yang combine sekali untuk pendidikan dan medical card anak. ada orang kata, Luthfi, RM35k je ke untuk pelan pendidikan anak? Mana cukup. Kos belajar di Universiti mana cukup RM35k tu

bagi saya, kalau tak cukup RM35k tu tambah la caruman sikit. kita boleh buat RM164 + RM50 simpanan. Caruman bulanan akan tambah sikit la. jadi RM214. Dengan RM214/bln, dapat simpanan masa matang RM67,494 setelah 25 tahun! 

Bajet tak cukup? Ambil lah pelan Education tanpa Medical Card 




Kalau tak ada bajet, ambil la pelan education plan sahaja serendah RM50 sebulan. Dengan RM50, boleh dapat pampasan kematian dan lumpuh sebanyak RM40,000 dan RM30,000 untuk pampasan 36 jenis penyakit kritikal.

Akhir sekali, kalau tuan-tuan dan puan-puan berminat untuk ambik plan takaful pendidikan komprehensif lengkap dengan Medical Card ni boleh la hubungi saya di dm atau WhatsApp 011-59238789.

Saya boleh bagi free quotation dan consultation ☺️☺️ Btw saya beroperasi di Zurich Takaful branch Penang. Buat masa ni alhamdulillah client ada di serata Malaysia termasuk di Sabah & Sarawak. Application boleh dibuat secara online 100% dan servicing melalui telefon. 

Zaman dah mudah, segalanya di hujung jari

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad