Post Top Ad

Takut, tak percaya dan "taubat" takmau ambik Insurans/takaful?

Baru-baru ni viral kes tak boleh admit dan claim sebab polisi "lapsed" sebab ada skip payment, ejen Takaful tak habaq pelan naik harga dan lain-lain. Sebagai seorang Konsultan Takaful saya kesiankan puan tu. Kesian sebab dia dah lama bayar. 4 tahun daripada tahun 2015 lagi. Tiba-tiba nak guna tak boleh. Dan masa tu baru tau payment tertunggak, pelan naik harga dan ejen Takaful dia tak bagitau apa-apa langsung pun. Haih

Yang kesiannya anak tu. Sakit. Terseksa sebab kena tunggu 5 jam. Haih

Apa yang saya nak share daripada pandangan seorang Konsultan Takaful, kat sini pelan Takaful dan Syarikat Takaful tak salah. Tapi mungkin ada kesilapan dan terlepas pandang oleh ejen Takaful puan tu. Saya taknak backup ejen Takaful tu. Tapi sebagai seorang client (Peserta Takaful), kita patut tahu beberapa perkara yg asas tentang pelan Takaful yang kita ambik iaitu :

1. Jumlah caruman dan cara bayaran
Sepatutnya masa mula-mula nak sign up Takaful haritu kena tanya ejen Takaful, in future caruman naik ke tak? Bayaran tetap atau ada kenaikan mengikut umur? Apa cara bayaran caruman bulanan? Bayar secara manual ke melalui Portal? Auto debit? Jompay? Bank? Atau bayar di Kaunter?


Sebenarnya, bab bayaran ni penting sebab Takaful ni mudah sangat lapsed (luput). Sebab apa, bila tak bayar Takaful tak kena tarik, tak kena denda dll. Orang tak tau. Tak sedar macam kita hutang AEON, Bank dan Ahlong. Melainkan ejen Takaful la yg dok follow up. Penting
Bagi pendapat saya, sebagai seorang client jangan la terlalu harap dan percayakan kat ejen Takaful sangat. Jangan serah bulat-bulat pada ejen Takaful untuk uruskan bayaran dan sijil Takaful hampa tu. Ejen Takaful pun orang, tak lari daripada miss out dan kesilapan. Sebab Ejen Takaful tak handle hampa sorang je.

Ada yang hard core tu dia handle ramai client. Kalau dia tak follow up betul-betul tentang bayaran dan status sijil Takaful client mungkin ada menyebabkan masalah pada client. Client pun harap sepenuhnya pada ejen.

Sebab tu saya sarankan client kena tau juga tentang bayaran dan status sijil Takaful masing-masing. Masa depan bila kita nak guna time perlu, sekurang-kurangnya kita tau side kita tak ada masalah.

Sebaik-baiknya, better buat auto debit ataupun potong gaji. Mudah.

Sistem auto debit ni pun bukannya perfect sangat. Ada jugak masalah. Bila tak deduct amaun dari akaun baru check dengan ejen atau refer dengan pihak bank. Lebih baik check dengan ejen Takaful dulu la.

2. Macam mana nak semak bayaran


Tanya kat ejen Takaful hampa, nak semak melalui apps ke? Ada portal ke? Setiap bulan atau 3 bulan syarikat takaful hantar surat ke? Sms atau emel? Ada sesetengah syarikat Takaful sediakan portal. Macam di Zurich Takaful alhamdulillah semua pembayaran boleh disemak dekat myAccount. Link : https://myaccount.zurich.com.my/Login.aspx

Muka depan laman MyAccount untuk peserta Zurich Takaful

Untuk Zurich Takaful, setiap client saya akan dapat sebuah login di portal. Disitu, client boleh tengok detail status sijil takaful, senarai manfaat, coverage sampai bila, dan yang paling penting boleh buat pembayaran kat situ. Mudah! Selain tu, boleh semak senarai bayaran yang lepas (terhad untuk 2 tahun) dan resit pun boleh tengok dan download.

Zaman dah maju. Segalanya dah mudah. Tak perlu pun nak tanya ejen bayaran dah masuk ke tidak. Contohnya macam kat sini dah boleh nampak segala-galanya.

Di main page boleh tengok senarai sijil takaful, nombor sijil takaful, boleh tengok status sijil takaful, due date untuk bayaran dan kat situ pun boleh klik untuk buat bayaran

Maklumat peserta, pembayar, orang yang dilindungi (jika ambik untuk isteri atau anak). Paling penting, kat sini boleh tengok bila efektif date untuk pelan takaful ni dan tarikh matang. Sangat clear

Ini adalah contoh senarai manfaat. Semua tulis jelas. Check balik sama ke tak dalam buku sijil takaful. Check balik dengan apa yang ejen hampa janji tu. Betul ke tidak[/caption]

Bahagian Participant Information ni sangat penting. Kat sini akan ada 3 perkara utama iaitu : 1) Penerima hibah 2) Pemegang Amanah (Trustee) jika penerima hibah kurang dari 18 tahun dan 3) Jenis pemberian : H - untuk Hibah dan W - untuk wasi Check nama dan no ic tu betul-betul :)

Page ni sangat penting. Boleh tengok bila kita bayar dan apa no. resit. Kad sini pun kita boleh tengok cara pembayaran. Kalau 101 atau 100 tu bayar melalui portal. Kalau BT tu adalah Jompay, dll.


3. Status polisi / Sijil Takaful



Bila dah dapat cek bayaran melalui apps/portal dll cek la status polisi / sijil takaful sama ada inforce (berkuatkuasa), insufficient funds (lewat/lambat bayar) atau lapsed.

Macam di portal myAccount, kat situ pun client dapat tengok status sijil takaful. Mudah sangat. Kalau agent tipu ke, semua boleh cek kat situ. Kalau dia kata polisi masih inforce cek je sendiri. Kalau dia kata bayaran semua ok, cek je sendiri. Senang.

Agent sepatutnya kena follow up & inform status polisi client dia.

4. Dapatkan contact no. Direct Leader / manager agent tersebut


Kalau kita tak puas hati dgn agent, kita ada alternatif utk semak dgn leader/manager dia. Then, boss dia patut bagi jawapan & bantu. Sbb leader pun dpt komisen tau.

Kalau kat myAccount Zurich Takaful siap ada nama agent, email, pejabat dia di mana. Siap dengan nama Leader / agency manager lagi. Tak puas hati terus ke Chief agency manager. Lengkap!

Di MyAccount, hampa boleh tengok contact no. consultant hampa. Macam client ni under saya, so boleh nampak contact no. saya, Agency Manager saya dan Chief Agency Manager saya.
Kalau tak dapat cari saya, boleh terus hubungi depa ni. (Better terus ke manager saya dulu la ya)

Tu antara 4 point asas yang saya boleh share pada hampa. Penting sangat untuk ada semua maklumat ni dan paling utama hampa kena ambik tahu tentang status dan bayaran sijil Takaful hampa.
Tolonglah jangan terlalu lurus bendul dan baik sangka kat agen hampa. Terutamanya transfer duit kat dia dan minta tolong dia bayarkan. Ada beberapa kes yang saya jumpa depa dok transfer duit terus ke akaun ejen Takaful dengan harapan ejen tolong bayar. Pada 2-3 bulan permulaan ok, lepas tu terus tak dapat nak contact ejen. Sijil Takaful lapsed, duit terbang. Apa pun tak dapat
Ada ejen Takaful yang baik tu alhamdulillah. Saya salute pada semua rakan - rakan Takaful diluar sana. Tapi yang tak baik tu berlambak, hat tu la yang akan menyebabkan orang ramai takut nak ambik Takaful/Insurans.Sebab depa la orang ramai takut nak dapatkan perlindungan Takaful.

Zaman sekarang ni dah maju dan modern. So kita boleh cek semua benda dihujung jari. Tak payah tunggu orang bagi Info kat kita. Tak perlu nak follow up dengan ejen.

Tapi ejen kan makan komisyen. Kerja depa untuk servis kita kan. Ke macam mana?


Betul. Ejen dapat imbuhan dalam bentuk komisyen daripada setiap jualan Sijil Takaful. Kerja ejen adalah servicing. Ejen bukannya bekerja tungkus lumus masa nak close case hampa saja tapi perkhidmatan dan tugas seseorang ejen tu akan nampak bila ada perkara yang berlaku kat kita, dia tungkus lumut untuk bantu kita.

Tu yang sebenarnya.

Tapi itulah, industri Takaful ni tak macam industri lain. Ejen Takaful akan handle ramai orang dan kebarangkalian tinggi (atau rendah bergantung pada ejen masing-masing) untuk missed out tu tinggi.

Alternatively, sebagai seorang peserta Takaful, hampa ada tanggungjawab untuk check sendiri dan juga hak untuk  minta ejen uruskan untuk hampa. Selain tu, hampa pun ada hak untuk terus buat aduan atau laporan kepada syarikat takaful ataupun terus ke Bank Negara.

Cuma orang kita sekarang ni tak tau prosedur bagaimana nk buat tuntutan atau laporan tentang kesalahan dan ketidakpuashatian kita. Saya harap dengan perkongsian ringkas ni dapat membantu anda untuk terus positif dan ambil tahu tentang Sijil Takaful hampa.

Ikhlas,

Luthfi Suib
Zurich Takaful Malaysia Berhad
017-4228911

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad