Post Top Ad

Image
sembang%2Btakaful%2Blogo

SERIOUSLY, RUGI TAK AMBIL TAKAFUL MASA USIA MUDA!

Image

Bila masa lapang, saya suka run price simulation untuk pelan takaful terbaharu zurich iaitu Takaful Hero. Manfaat dalam pelan tu sangat tinggi kerana beri pampasan kematian, kelumpuhan dan 50 jenis penyakit kritikal. 

Bila buat quotation kat diri sendiri, harga untuk caruman untuk RM1,000,000 untuk Death, RM1,500,000 untuk TPD serta RM5000,000 untuk 50 jenis penyakit kritikal adalah sebanyak RM589.21 sebulan. Tudiaaa! Mahalnya! Takdak bajet dahhh!

Tapi bila saya run quotation untuk umur 25 tahun bagi Coverage yang sama, hanya RM528.63 sebulan dengan perbezaan caruman sebanyak RM60 sebulan dengan umur saya. 

Bila saya run lagi quotation untuk usia 20 tahun,  carumannya jadi murah RM485.81 sahaja! 😳😱

See, harga caruman bulanan berbeza bagi setiap peringkat umur. 

Dalam hati, kenapa lah masa muda dulu aku tak ada kesedaran untuk ambil pelan takaful yang mempunyai coverage yang tinggi terus? Kenapa pada usia 31 tahun baru rasa nak ambil takaful yang ada Coverage tinggi? 

So bila dah berumur jadi tak mampu nak ambik Coverage tinggi disebabkan oleh caruman bulanan yang mahalπŸ˜…πŸ˜‚

Sekarang ni dah tahun 2020. Maklumat dan kesedaran tentang kepentingan untuk ada perlindungan Takaful sangat tinggi berbanding masa saya awal 20an dulu. 

Serious!

Sekarang nak apply takaful tak payah jumpa ejen, semuanya boleh dilakukan melalui online. Mudah dan pantas.

Sebagai seorang ejen Takaful, saya nak seru tumpang sihat dan usia muda baik ambil pelan takaful dengan coverage yang tinggi. Alang-alang nak buat, buat sehabis baik.

Apply takaful masa muda untung. Insyallah nanti masa perlu dah ada satu pelan yang cover "kaw-kaw"

Buat kawan-kawan yang dah berumur, walaupun dah 30 tahun, 35 tahun atau 40 tahun sekalipun, caruman anda masih murah berbanding dengan usia 50 tahun atau 60 tahun.

Saya nak pesan, kalau ada niat nak apply Takaful tu cepat-cepat lah buat keputusan. Jangan sesekali kita bertangguh sebab kita tak boleh tahu even apa akan jadi pada diri kita 5 minit akan datang pun kita tak tahu. 

Buat pengiraan, letak bajet dan approach ejen Takaful. 

Jangan pulak hampa buat perbandingan, calculation sampai ambik masa berbulan-bulan. 

Nanti bila dah "sejuk" semuanya akan nampak tak penting dan tak menarik lagi.

Sebaiknya, lepas 2-3 hari setelah ejen takaful kongsikan cadangan pelan baik buat keputusan. 

Nak fikir lama-lama boleh tapi jangan terlalu lama takut nanti bertangguh. Kalau kita tangguh lagi, tahun hadapan harga caruman akan naik ikut umur. Lari lagi bajet hampa. Haha

Jom Takaful

011-59238789

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad