Post Top Ad

Image

Tahukah anda bahawa kita jika ikut konsep segitiga perbelanjaan, kita hanya perlu menyimpan sebanyak 10% daripada pendapatan bulanan kita?

Ya, kita menyimpan selepas allocate 10% daripada gaji untuk perlindungan iaitu Takaful. 

Kali ni saya nak cerita pasal Savings ye

Saya percaya hampir semua orang buat simpanan setiap bulan. 

Tapi, adakah kita betul-betul tahu tujuan kita menyimpan?

Dan, dekat mana kita nak menyimpan?

Saya nak kongsi, dari 10% simpanan kita setiap bulan kita kena pecahkan lagi kepada :

5% untuk kecemasan
5% untuk simpanan masa hari tua

Haa... Pernah terfikir tak?

Simpanan untuk kecemasan tu semua orang tahu. Apa-apa jadi, boleh ambil duit di bank ataupun akaun ASB


Image
Saya nak sentuh tentang long term retirement plan. 

Tak semua org ada potongan Caruman KWSP kan? Terutamanya yang kerja sendiri. 

So alternatifnya adalah dengan MENYIMPAN

Nak menyimpan ni kena follow 3 perkara asas :

1. Disiplin & Istiqamah
2. Panjang umur
3. Sihat

Untuk retirement plan, kita kena set target ni :

1. Pada usia berapa kita nak ambil duit persaraan. 55? 60?

2. Berapa nilai simpanan yang kita nak ada apabila berusia 55 ataupun 60 tahun?

Bila hampa dah ada dua target ni, mudah untuk kita rangka retirement plan.

nak buat retirement plan ni tak mudah. sebab tak semua orang istiqamah dalam menyimpan. 

keyword : ISTIQAMAH

setiap kali nak menyimpan ni, ada itu ini nak kena buat/belanja. 

Saya percaya, tak ramai orang dapat menyimpan dari sekarang utk masa tua nanti. kan?

Image

saya berpendapat, KWSP dah buat research tentang rakyat Malaysia. Nak harapkan kita sendiri menabung & menyimpan utk hari tua, memang susah orang kita nak menabung. 

yeke?

Thats why KWSP buat system yg mewajibkan kita mencarum KWSP secara automatik dari gaji bulanan.

Image

sebab tu, saya berpendapat lebih baik ambil 5% dari jumlah simpanan bulanan tu untuk buat sebuah retirement plan. 

contohnya, pada usia 60 tahun, nak ada RM100,000. 

tumpang muda, berkerjaya & ada kemampuan, baik siap sediakan pelan retirement ni. Untuk masa depan kita jugak

sebagai contoh, umur sekarang 30 tahun. 

Hampa kena sediakan dua pelan. Best case & worst case

Best case : PANJANG UMUR

Kita boleh ada retirement fund sebanyak RM100,000 pada 20 tahun, 25 atau 30 tahun akan datang. itu kita yang tentukan. 

Insyallah.

Image

Tetapi, kita tak tahu apa yang jadi pasa masa depan kan?pelan sebaik-baiknya.

Worst case :

Dalam tempoh jangkamasa pendek jika meninggal mengejut, lumpuh (TPD) ataupun sakit kritikal, pada 3-4 tahun akan datang, kita ada satu dana untuk teruskan hidup sebanyak RM100,000

Oleh kerana kita ada "Worst Case", maka kita perlu masukkan takaful dalam retirement plan kita. 

Manfaat takaful ni akan beri jaminan kepada kita sekiranya :

1. mati awal, pelan jadi HIBAH
2. lumpuh, jadi dana kecemasan
3. sakit kritikal, retirement plan jadi FREE

penting tak?

Image
kita perlu masukkan takaful dalam pelan retirement kita utk pastikan pelan tu tetap berjalan walaupun kita ditimpa musibah. 

sebab, FAKTA mengatakan kita takkan boleh menyimpan apabila kita dah lumpuh (TPD) & terkena sakit kritikal. 

bila jadi macam tu dah tak boleh menyimpan

KEMUDIAN, hampa tentukan nak capai RM100k pada 20/25/30 tahun kemudian.

Untuk capai setelah 20 tahun, kena tambah simpanan RM180, RM100 utk 25 dan RM50 utk 30 tahun.

Hampa sendiri pilih & tentukan.

Image

So, kesimpulannya jadi kalau nak pelan retirement pada usia 50 tahun (tempoh 20 tahun), kena mencarum sebanyak RM317.96/bln, RM237.96 jika pada usia 55 tahun dan RM187.96 pada usia 60 tahun.

Ini adalah konsep retirement plan yang saya propose kat ramai prospek & client saya.

pelan simpanan ni adalah pelan simpanan yang berasaskan pelaburan. pelaburannya pula di sukuk (bon islamik) yang lebih stabil berbanding pelan yang dilaburkan di dana pasaran yang lain

hampa tengok dari tahun 2013-2016, performance 5% kot

Memang low risk & elok utk retirement

Image

kepada kawan-kawan yang ingin buat pelan persaraan boleh la consider pelan ni. pelan yang lebih terjamin.

caruman bulanan akan jadi lebih murah jika kita muda. 

saya boleh buat pelan persaraan serendah RM100/bln utk simpanan sebanyak RM50k ketika tua kelak.

Ni saya share details pelan persaraan untuk RM50k - RM150k untuk rujukan bersama. 

nak details boleh PM atau dm saya. whatsapp https://wa.me/601159238789

Image
Image

Image

Image






No comments:

Post a Comment

Post Top Ad