Post Top Ad



"Saya ni kakitangan awam. Dah dilindungi dengan skim kerajaan dah. Ada pencen, perlu lagi ke pelan gantian gaji ni?”

Saya :Tuan dah berkhidmat berapa lama?

Prospek :7 tahun dah

Saya : Mai saya jelaskan kat tuan tentang ni

Saya : Pendapatan kasar tuan?

Prospek : Dalam RM4,350 sebulan di mana RM900 adalah elaun, RM3,450 adalah gaji pokok.

Saya : Faham ke apa skim kerajaan yg melindungi tuan?

Prospek : Biasalah.. Saya ambil skim pencen dan kemudahan hospital awam pun percuma.

Saya : Dah kira berapa pencen tuan dapat kalo terpaksa bersara awal sebab kesihatan? 

Prospek : Erm mmm

Formulanya begini : 

Gaji Pokok Terakhir X Berapa Bulan Berkhidmat, 
kemudian bahagi 600

RM3,450 x 84 bulan, bahagi 600 = Pencen Bulanan RM483

Prospek : *terkejut*

Saya : Dari Income RM4,350 sebulan, TIBA-TIBA Income tuan JATUH kepada RM483 sahaja sebulan.
 
FAKTA : Gaji hilang hampir 90%.

Itu belum tolak hutang yang dipotong melalui Biro Angkasa & hutang-hutang lain lagi.

Rasanya ada kesan tak? Agak-agak tuan boleh survive tak?

Tu baru kita cerita tentang PENCEN dan pendapatan, ni saya cerita pula tentang situasi sakit kritikal pula.

Apabila dapatkan rawatan di hospital awam, boleh dapat rawatan segera tak? 

Saya bagi contoh sakit kanser lah

Bila tuan pergi hospital, kena beratur lama tunggu giliran berjam-jam ke, atau boleh dapat ‘Special Number’ utk dapat layanan segera?

Bukan kah terlalu ramai  pesakit lain yang memerlukan khidmat di hospital government?

Saya rasa tentu tuan tak boleh tahan menunggu,nak set appointment jumpa doktor pakar, kena tunggu 2 minggu contohnya.

Nak buat rawatan kanser, kena tunggu giliran 2-3 bulan pulak. tak boleh nak elak sebab memang semua orang akui di hospital government pesakit terlalu ramai.

Alhamdulillah, kepada semua kakitangan awam dah ada banyak keistimewaan apabila kerja dgn kerajaan. Saya tak nafikan.

Tapi, dlm hidup kita ni perlukan BACK UP PLAN atau PLAN B

Saya galakkan kawan-kawan untuk ada PERSONAL PLAN iaitu Takaful ikut konsep Penggantian Gaji

Bukan apa, saya takut kita KECEWA apabila terlalu bergantung harap 100% kepada benda yang FREE ni. 

Tumpang sihat & berkemampuan, buatlah sikit pengiraan dalam perbelanjaan bulanan untuk ambik pelan Takaful perlindungan gaji untuk masa depan kita juga.

Kalau masih confuse tentang pengiraan ideal coverage, bagi saya peluang utk beri anda proposal & quotation. 

Boleh pm atau whatsapp saya di 011-59238789 atau klik je https://wa.me/601159238789

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad