Post Top Ad



Tahukah anda, dengan takaful MLTT, anda boleh menyelesaikan hutang rumah anda dalam tempoh 20 tahun bagi hutang bertempoh 35 tahun?

MLTT stands for Mortgage Level Term Takaful (MLTT). Ia merupakan satu perlindungan kewangan yang sama dengan Mortgage Reverse Term Takaful (MRTT) atau Mortgage Reverse Term Assurance (MRTA).

Perbezaannya adalah MRTA/MRTT menghendaki anda membayar SEKETUL premium / caruman pada awalnya. Jumlah comkon adalah RM30 ribu ke atas. Selalunya, amaun RM30 ribu ni masuk loan. Rumah kena loan, insurans pun masuk loan. Berganda-ganda la loan tu. 

MLTT tidak masuk dalam loan. Anda hanya perlu bayar secara biasa sahaja setiap bulan sebanyak RM200 - RM300 sahaja. Caruman sama je sepanjang tempoh MLTT.

Tahu tak yang MRTA/MRTT tak cover pun tempoh hutang 35 tahun!

Real case:
Loan approve RM319k termasuk MRTA bagi pinjaman selama 35 tahun. MRTA hanya cover 26 tahun sahaja. Kalau mati masa tahun ke 27, rumah still kena bayar oleh waris.
Tapi kalau sign up MLTT, anda hanya bayar RM200 ke RM300 sebulan, kemudian boleh cover selama 35 tahun. Jika berlaku kematian, manfaat berserta cash value (simpanan) dapat dekat penerima hibah dan bukannya dekat bank.

Ada sesetengah MRTA/MRTT tak cover HILANG UPAYA KEKAL! Maknanya kalau tak boleh bekerja oleh sebab hilang upaya, anda still kena bayar. MLTT cover hilang upaya!

So itulah dia serba serbi MRTT dan MLTT.

Jadi, macam mana katanya boleh selesai hutang rumah selepas 20 tahun?

Pertama, apabila loan anda approve, contohnya, RM320k, interest probably dalam 100k. Total kena bayar adalah RM420k. Setiap bulan, repayment kepada bank adalah RM1230. 

Maka, selepas 20 tahun, anda dah bayar RM295,200. Baki hutang adalah RM124,800

Anda pula ambil MLTT dan mencarum sebanyak RM300 sebulan. Selepas 20 tahun, cash value yang terkumpul adalah RM97 ribu.

Tahukah anda, jika anda buat early settlement dengan bank, anda tak perlu bayar interest bagi tempoh yang tidak sampai lagi? 
Jadi jika anda nak settle loan awal, amaun RM124,800 mungkin akan jadi RM90 ribu ke RM100 ribu. Cash value (simpanan) MLTT ada RM97 ribu.

Jika anda surrender atau tamatkan MLTT, anda boleh gunakan cash value RM97 ribu tersebut untuk settlekan baki RM90 ribu ke RM100 ribu loan rumah.
Inilah dia caranya anda dapat melakukan early settlement. Jadi bijak! Saya kasi solusi paling ngam untuk anda! Ambil MLTT jika mahu settle loan awal!

Berminat?

http://wasap.my/601159238789/MLTT

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad