Post Top Ad


Meh saya kongsikan dari konsep Senario 

Dlm perkongsian yang lepas, saya dh terangkan apa itu pelan Income Protection. Kali ni saya nk kongsikan bagaimana syarikat Takaful buat bayaran pampasan kewangan seperti dlm buku Sijil Takaful

Sebagai contoh kat atas tu, Ahmad umur 30 tahun. Beliau ambil pelan Income Protection utk 35 tahun sehingga 65 tahun (bersara)

Senario 1 & 2 : Kena Sakit Kritikal & kemudian Meninggal Dunia

Nak dijadikan cerita, beliau ditimpa musibah terkena sakit kritikal pada usia 46 tahun. Maka, beliau layak dapat pampasan CASH RM150k utk teruskan hidup

Bila dah terkena sakit kritikal, caruman akan dikecualikan (waived). so Ahmad tak perlu bayar caruman dah.

Umur tak panjang. Lepas 4 tahun, Ahmad meninggal dunia. Isteri Ahmad dapat Hibah dari kematiannya sebanyak RM150k. 

Kenapa hanya RM150k & bukannya RM300k?

Sebab, saya design pelan ni untuk dapat pampasan Penyakit Kritikal yang tinggi. Pada masa kena musibah sakit kritikal tu, Ahmad mungkin tak boleh bekerja dah.

So dgn RM150k tu beliau boleh survive, bayar komitmen macam biasa & keluarga boleh hidup tanpa tukar lifestyle. 

Jelas?


Senario 3 & 4 : Hilang Upaya Kekal (Lumpuh / TPD) & kemudian Meninggal Dunia


Senario 3 : Jika disahkan Lumpuh Kekal, Zurich akan buat bayaran 100% terus ke Ahmad. Apabila syarikat jelaskan bayaran maka, polisi akan TAMAT serta-merta.

Jika beliau meninggal dunia kemudiannya (Senario 4), waris tak dapat apa-apa kerana POLISI dah TAMAT. 

Simple kan?

Saya harap perkongsian ringkas saya ni dapat membantu beri pencerahan bagaimana pelan Income Protection berfungsi. 

Tengah cari info tentang Income Protection? Baca thread ni. Semoga memberi manfaat kepada anda 

Jom Takaful

011-59238789

No comments:

Post a Comment

Post Top Ad