Kenapa saya selalu tekankan tentang MLTT? Baca ni

Luthfi, kenapa asyik dok promote MLTT je?

Saya dok share pasal MLTT ni ramai orang salah sangka

Ingatkan masukkan MRTT dalam loan tu lebih mudah, murah & untung

Tapi, sebenarnya kos lump sum MRTT dikenakan interest!πŸ˜…Kita dah buta-buta sedekah bagi duit kat bank.

Ini adalah HAKIKATNYA!


Sebab utama kenapa saya selalu tulis tentang MLTT

Ramai orang yang first time beli rumah tak tahu pasal MRTT & MLTT ni termasuklah saya πŸ˜…

Sebab? Banker pun tak pernah explain tentang Insurans untuk loan rumah

Bila dah sign dengan bank, time tu baru check bank loan agreement, google & tanya beberapa orang berkenaan dengan MRTT!

Saya dapat jawapan dari kawan berbangsa cina juga konsultan takaful πŸ˜…

Dia sentuh pasal pembelian rumah, kebanyakkan family member, kawan-kawan & client akan pilih MLTT daripada masukkan MRTT dalam loan!

Chinese lebih concern tentang jumlah interest yang dikenakan pada kos MRTT tu!

Isunya adalah:

1. Asalnya kos MRTT hanya RM24,400 je, tapi kita dah "ikat" siap untuk bayar selama 35 tahun so jadi RM56,000!

2. Tak semua banker jelaskan Insurans loan rumah ni & tak diberikan pilihan kepada pembeli rumah untuk pilih pelan yang lebih untungkan pembeli rumah.

3. Insurans loan rumah ni sangat penting untuk cover diri kita sepanjang tempoh bayaran balik loan rumah. Kalau kita cincai ambik MRTT bila ditimpa musibah nanti kita & keluarga yg rugi. 

4. Ikut pengalaman saya, Tak semua banker buat MRTT cover sepanjang tempoh bayaran balik loan rumahπŸ˜–

5. Bagi mereka yang beli rumah untuk Investment tu, walaupun buat loan 35 tahun takkan la nak ambik MRTT untuk cover loan 35 tahun? Rasanya lagi 6-10 tahun nk jual rumah tu, buat je la MLTT 35 tahun. Bila jual rumah tu, MLTT tak burn πŸ˜… Boleh guna untuk next house purchase pulak

6. Bak kata kawan saya, Kita tak tahu hidup lama mana kan?πŸ˜… 

kalau ambik MRTT & bayar lump sum utk cover selama 35 tahun, tapi ditakdirkan kita hanya hidup 15 tahun, tak ke rugi? Kalau ambik MLTT boleh renew setiap tahun. Kalau dah mati tak perlu renew πŸ˜‚

Macamni pun adaπŸ˜…

Kalau hampa nak maklumat lanjut atau free quotation boleh terus whatsapp saya https://wa.me/601159238789.

Kenapa saya selalu tekankan tentang MLTT? Baca ni Kenapa saya selalu tekankan tentang MLTT? Baca ni Reviewed by Luthfi Suib on June 26, 2023 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.