Post Top Ad



Kita yg tengah sihat & tak pernah guna medical card memang kata apa yg kita ada ni terbaik

Tapi, saya berkongsi dari seorang kawan yg menguruskan kos rawatan isteri akibat penyakit kanser.

Beliau pesan, Luthfi tell them the truth

Hampa tengok gambar GL yang saya kongsikan tu adalah GL untuk rawatan hospital untuk penyakit kanser yang isteri beliau hadapi.

Untuk makluman, isteri beliau hanya berusia 40 tahun dan baru disahkan menghidap kanser kali kedua iaitu kanser rahim

Berat untuk ujian yang menimpa

Apa yang saya nak sampaikan kat sini, walaupun kos rawatan hospital ditanggung sepenuhnya oleh pihak Takaful, tapi ada ramai orang kat luar sana tak tahu kos rawatan kanser ni ke kebanyakkannya adalah rawatan pesakit luar yang perlu "Pay & Claim".

Kenapa perlu Pay & Claim ni?

Rawatan yang tak perlu admit wad tak ada GL dan kebanyakkan rawatan untuk kanser ni tak perlu admit.

Bila tak perlu admit, kita perlu bayar sendiri secara CASH dan kemudian claim balik dengan syarikat Takaful.

Betul ke Luthfi? 

Betul. Haa tengok gambar resit ni.




Untuk bil sebanyak RM 2,339 ni adalah CT scan untuk pre hospitalisation.

Sebelum doktor boleh ambik kes kita dan request untuk GL, doktor kena ensure yang penyakit kita tu adalah genuine.

Kenapa pulak?

Sebab jika tak ada results yang sahih, pihak takaful takkan keluar GL

Dan untuk pastikan kesahihan sebuah penyakit, kita guna CT scan sebagai investigation tool. Results daripada CT scan tu digunakan sebagai supporting documents. 

FYI, tak ramai orang tahu CT scan ni pihak Takaful tak cover sebab ia adalah investigation stage.

Sebab tu la ramai orang yg tak tahu melompat kenapa Insurans/takaful tak Cover untuk CT scan ni. 

CT scan adalah investigation stage yg kita perlu bayar dahulu. Then claim Kemudian. 

Jangan risau. Jika results daripada CT scan menyatakan kita betul2 sakit, then, semuanya cover

Jika result daripada CT scan tu tak menunjukkan kita tak sakit macam mana Luthfi?

Haa hampa kena absorb sendiri la kos RM2k untuk CT scan tu. Saya rasa ia lebih baik daripada tak tahu langsung status diri sendiri. 

Sebagai alternatif boleh buat CT scan di hospital kerajaan.

So, bil CT scan tadi boleh claim under pre hospitalisation 60 hari sebelum admission ke hospital. 

Lepas tu, boleh la hospital swasta dan doktor guna results CT scan untuk request GL & boleh admit untuk buat rawatan, pembedahan dll. 

So far clear?

Tapi, sebelum buat CT scan dan admission untuk rawatan serta pembedahan, hampa kena tahu proses untuk kenalpasti kanser ni agak lama dan complicated. 

Meh saya kongsikan mengikut turutan kronologi 

Admission : 18/3

CT scan : 4/3

Sebelum tu buat bloodtest sebanyak RM800

Dan sebelum tu lagi ada beberapa series of test and consultation with doctors




Semuanya jadi Pay and claim sebab outpatient & tak ada GL

Bila admit, semua bil ni dapat claim as pre hospitalisation. Alhamduillah la boleh claim. 

Persoalan ada duit tak bayar dulu claim Kemudian?

Apa yang saya nak highlights kat sini adalah :

1. Adakah hampa ada duit sebagai modal ataupun wang pendahuluan untuk bayar semua bil outpatient clinic dan claim Kemudian?

2. Berapa Coverage Penyakit Kritikal yang ada dalam polisi life takaful hampa?
Dengan segala bil dan penjelasan kat tweet atas tu adakah hampa rasa dengan ada sebuah polisi medical kad ia terus dapat selesaikan semua masalah?
Dan, untuk sebahagian orang yang mengatakan lepas ada Medical Card semuanya jadi FREE sebab syarikat insurans/takaful tanggung?
Sebab itulah dari dulu sampai sekarang, bab perlindungan takaful ni saya konsisten mengatakan bahawa medical kad tak free 100%. 

Kita masih perlu sebuah pelan life takaful yg mempunyai pampasan penyakit kritikal sekurang-kurangnya sama dgn 3 tahun gaji.

Ni saya baru cerita tentang pre-hospitalisation yang kena pay and claim untuk rawatan kanser.

Saya tak sentuh lagi tentang ketidakupayaan bekerja selepas disahkan mengidap penyakit kanser. 

Banyak kesan kepada kehidupan dan pendapatan kita.

Oleh disebabkan saya nampak pelbagai kes dalam masyarakat berkenaan kebergantungan dan terlalu percaya bahawa medical kad boleh menyelesaikan segala-galanya, saya rasa terpanggil untuk memperbetul tanggapan masyarakat supaya ada perlindungan yang lebih baik.

Medical kad hanya bayar bil hospital jika admit ke dalam wad dan jika tak admit, kita perlu bayar dan claim kemudian. 

Kita perlu sebuah pelan life takaful yg beri pampasan penyakit kritikal yg tinggi jika berhadapan dengan situasi penyakit kanser

Then, saya di Zurich ingin berkongsi sebuah pelan life takaful yg boleh memberi pampasan penyakit kritikal sebagai dana kecemasan kepada kita untuk kes-kes penyakit kritikal. 

Tambahan pulak, pelan ni beri perlindungan untuk 50 jenis penyakit kritikal. Wow!

Ini adalah senarai 50 jenis penyakit kritikal. 


Kebanyakan syarikat Takaful hanya beri perlindungan untuk 36 jenis penyakit kritikal je tapi kami cover 50 jenis

So, sebagai kesimpulan, ni adalah pakej pampasan hibah (kematian), lumpuh (tpd) dan penyakit kritikal pakej platinum





Coverage penyakit kritikal yang sangat tinggi dan murah!

Dan ni pula pakej gold. Lagi murah daripada pelan platinum






Apa apa pun jangan malu jangan segan untuk contact saya melalui DM ataupun terus WhatsApp 011-59238789

Klik je link bawah ni https://wa.me/601159238789

Terima kasih kerana sudi membaca thread saya. Semoga perkongsian ini dapat memberikan sedikit ilmu pengetahuan kepada hampa Smiling face with smiling eyes


No comments:

Post a Comment

Post Top Ad